2019.12.17.

2019.12.17.

Elnézést kérek, hogy viszonylag ritkán jelentkezem, de Zalánt lelkileg nagyon megviseli a sok kezelés, főleg úgy, hogy az egyiket még ki sem heverte és már nyakunkon a másik. Emiatt lelkileg nagyon mélypontra süllyedt és rengeteg idő és erő megy el az ő vígasztalásával, illetve hogy eltereljem a gondolatait. Ma pl. lementünk a tópartra egyet sétálni. Sajnos rövidke séta lett, mert egyszer csak belehasított a fájdalom a szemébe és annyira fájt neki,hogy rázkódott tőle. Inkább “haza” jöttünk pihenni. Pénteken már egy újabb kezelés vár rá, így próbálunk arra is amennyire lehet felkészülni.

És akkor most tennék egy kis kitérőt.
Azok kedvéért, akik csak azt làtjàk, hogy kétkézzel szórjuk az adomànyokat.
Annak a lejàrató csoportnak is üzenném, akik otthonról a fotelből, a hàtunk mögött okoskodnak, màr több éve.
Mint az elején írtuk, egy 4 napos kivizsgàlàsra jöttünk. Sajnos a vizsgàlat alatt kiderült, hogy nagyon nagy a baj.
Azonnali műtétsorozatokat, kemoteràpiàt javasolt a kezelő orvos, hogy a tragédiàt elkerüljük. Erre nem készültünk fel. Se tovàbbi pénzünk, se ruhànk, se szàllàsunk nem volt. A magyarorszàgi kezelőorvossal egyeztetett a svàjci klinika professzora, és mint kiderült, a doktornő nem làthatta, hogy mekkora a baj, az otthoni műszerek fejletlensége miatt. Volt egy kis bonyodalom emiatt, de szerencsére mindent tisztàztunk a doktornővel. Szerencsére azóta elintéződött a magyarországi és svájci kezelőorvosoknak hála az S2, tehát a kezeléseket a magyar állam fizeti, de a kinn tartózkodást, szállást, étkezést, gyógyszert, közlekedést és mindazt, ami egy teljes élethez kell, azt nem. Két alapítvàny àllt mögént, de ennek a bizonyos csoportnak köszönhetően, mindkettő kihàtràlt. Az összeollózott hozzàszólàsoknak, a sajàt véleményük gúnyos megjegyzéseik alapjàn, bizodalmat vesztettünk az alapítvànyoknàl.
Éppen ezért, mostantól ismét magànszàmlàra gyűjtjük a beérkező adomànyokat. Aki először mellénk àllt, kifizette màr az adomànyokat. A màsik alapitvànyhoz beküldtük a kért papírokat, el is fogadtàk és a megbeszélteknek megfelelően, vàrjuk a Zalànt megillető adomànyt.
Nem vagyok köteles magànembereknek orvosi papírokat mutogatni, és nem vagyok köteles magànembereknek elszàmolni a beérkezett adomànyok felhasznălàsàról. Viszont aki adomànyozott, annak készséggel beszàmolok a költségekről.
A csoportban, húsz negyvenmilliónyi adomànyról beszélnek, ami évek alatt összejött. Bàr csak igazuk lenne, de ennek a töredéke érkezett, amiért nagyon hàlàs vagyok azoknak, akik segítettek, és ezutàn segítenek.
Szóval a csoport tagjai, minden erőfeszítést megtesznek, hogy minnél jobban bemocskoljanak minket.
Ezzel igazàból, Zalàn gyógyulàsàt veszélyeztetik. Pedig àllítàsuk szerint, szeretnék, hogy a fiam meggyógyuljon. De ezzel egyetemben, folyamatosan keresztbetesznek a gyűjtésnél. Embereknek írnak magànüzeneteket, majd meginvitàljàk őket a csoportjukba, ahol elkezdődik az agymosàs. De szerencsére maradtak tiszta fejű, tiszta érzelmű adakozók, akik segítenek Zalàn gyógyulàsàban. Ezért hàla és köszönet jàr nekik!
Megjegyezném a svàjci magyarok rendkivüli segítségét is.
Iszonyat szerencsénk van, hogy még ott sem halt ki az emberség. 2-3 naponta hoznak meleg ételt (ami nem azt jelenti, hogy nekünk nem kell ennivalóra költeni). Itt a köszönetet, nem lehet szavakba foglalni!
A csoport tagjai nehezményezték, hogy miért nem megyünk valamelyikhez lakni. Hàt kérem szépen azért, mert nem vettek a nevükre minket, hanem minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsenek!

Ismételten a vádak, vádak, vádak. Zalán jelen helyzetének teljes ismerete nélkül.

Mindenki tud okos lenni távolról, de senki sincs abban a helyzetben, amiben mi vagyunk.

Zalán helyzetének abszolút figyelembe NEM vételével született meg egyes emberek fejében az, hogy mi nem a legjobb megoldásra törekszünk, pl. a lakásbérléssel kapcsolatban.

Tudnotok kell, hogy Svájc nem Magyarország. Itt nem úgy működik a dolog, hogy leteszem a pénzt aztán enyém a lakás. Itt legális lakásbérléshez tartózkodási engedély és 3 havi bérkivonat kell. Ezek nélkül szóba se állnak az emberrel. Így 2 lehetőség maradt, airbnb illetve hotel.

A hotel egyrészt nagyon drága, másrészt se főzni, se mosni nem tudok. A nyilvános mosoda adagonként 7frank + plusz a szárítás (1 frank/8 perc). Az airbnb jó megoldás abban az esetben, ha külön lakás (Zalán a kezelésektől hány), 3 azaz három személynek való, VAN mosógép és főzni is lehet. Ezeken kívül a legfontosabb szempont, hogy a CHUV-től maximum 5 percnyire legyen, és lehetőség szerint a szemkórházhoz is közel, legjobb valahol a kettő között. Igen, a bérleti ára ezeknek 600ezer ft-nál kezdődik, azonban ha egy távolibb városrészben bérelünk, akkor a napi 20 frank tömegközlekedéssel ugyanott vagyunk, mintha a belvárosban bérelnénk. Illetve mégsem!

Zalán az intravitreális kemoterápia után, mikor 2 adag morfiumot szokott kapni, gyalogolni gyakorlatilag nem tud. Nem csak akkor, hanem még utána nap sem. Kába, fáradt, gyenge. Metrózni, buszozni, vonatozni ebben a helyzetben lehetetlen vele. Az intraarterial után valamivel több, mint 1 napig fektetik, nyomókötés van a lágyékán, artériába bevezetett kanül helyén. Egyrészt nem tud gyalogolni a fájdalom miatt, másrészt szegény hány is. Szintén kizárt vele a tömegközlekedés, kézben cipeljük napokig…

Sajnos nekünk hónapokra kell itt berendezkednünk. Nem jó, de ez lett! Ezt kell megoldanunk a lehetőségekhez képest a legjobban. És nekünk minden költséget számításba kell venni, mert nem mindegy mennyi pénzből kell gazdálkodnunk és ezt mennyi időre kell megoldanunk. Mi mindent átszámoltunk, mikor februárig szállást foglaltunk.

Most itt tartunk pillanatnyilag. De Zalàn gyógyulàsa a legfontosabb nekünk, és a mellettünk àlló baràtoknak, segitőknek! Hálásan köszönjük mindenkinek, aki ebben támogat minket!


One thought on “2019.12.17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

9 − 7 =