2021.12.31.

2021.12.31.

Az év utolsó napján kicsit már homályba veszik az év eleje. Mennyi minden történt!

2021 év elején (még) a covid miatt ismét itthon kezelték Zalánt. No és amiatt, mivel a magyar állam nem hosszabbította meg az S2 engedélyt, mellyel átvállalta volna a kezelési költségeket, plusz az akkoriban (2019) a kórháznak átutalt előleg elfogytak.

A kiújulások már 2020 október végén elkezdődtek, de hiába minden itthoni kezelésnek, sajnos nem került itthon nyugvó állapotba a betegség, sőt, újabb és újabb daganatok jöttek, melyekre ismét azokat a kezeléseket használták itthon, mely már a 2019-es állapot kialakulásához is vezetett. Hiába kértem, hogy végezzék el azokat a vizsgálatokat, melyeket kinn rendszeresen elvégeznek, sajnos süket fülekre találtam. Szerettünk volna Zalán magyar kezelési papírjaihoz is hozzájutni, természetesen nem az ambuláns lapokra gondolok, melyek amúgy is megvannak, hanem pl. a kint annyira fontosnak tartott genetikai vizsgálat eredményére, a műtéti jelentésekre és az elvégzett vizsgálatok eredményeire, de a betegjogi képviselő fellépésére, illetve ügyvédi felszólításra se kaptuk meg egészen a mai napig sem.
Hogy mégis csak legyen valami anyagunk, amit az agyontologatott március eleji svájci kezelésre ki tudjunk vinni, az okmányirodában megcsináltattuk Zalán elektronikus hozzáférését az egészségügyi adatokhoz és néhány igazán megdöbbentő dolgot találtunk. Pl. az egyik diagnosztikában érintett orvos felvetette a 2019-es daganat kiújulását, de ezt se további vizsgálat, se magyar kezelés nem követte. Az utunk ettől fogva kristálytiszta volt, főleg miután történt egy bizonyos megbeszélés a magyar kórház könyvtárszobájában és elhangzottak olyan dolgok, melyeket nem írnék le, mert bár néhány embernek tiszta lenne, hogy pontosan mi történt, lennének akik természetesen ezt is kiforgatnák! A döntésünk viszont ezután csak még határozottabb volt, Zalán szeme veszélyben van és oda kell vinni, ahol egyszer már megmentették!
Így indultunk ismét útnak rengeteg félelemmel. Sajnos beigazolódott a félelmünk és tavasszal nagyon komolyra fordult a helyzet, mikor az új daganat (ami ráadásul a rendkívül rossz típusú volt) azon kívül, hogy 1mm-re volt a látóidegtől, még felé is növekedett. Itt már nem lehetett tovább folytatni, pontosabban újra próbálkozni az erre a típusra legtöbbször hatástalan helyi kezeléseket. A helyzet rossz volt és nagyon nehéz, de Svájcban ismét megmentették Zalán szemét. Azon a területen azóta nem is volt új daganat, sem kiújulás. Ez a terület konyhanyelven a bal szem orr felőli oldalának alja. Ezután a heg szélén felül keletkeztek új daganatok, melyekre ismét másfajta kezeléseket kapott Zalán. Folyamatosan figyelemmel kísérték az új daganatok helyzetét, méretváltozását, típusát. A típus azért fontos, mert mint említettem, a diffúz, infiltráló típusnál, mikor a daganat nem gombócszerűen nő, hanem mint egy amőba beszövi a retinát (ideghártyát), a helyi kezelések az esetek döntő többségében hatástalanok. Még úgy is sajnos, ha kombinálják őket. Csak hogy szemléltessem, egy 50mikron nagyságú daganatra (0,05mm) hiába alkalmaztak KOMBINÁLT terápiát, 2 hét múlva már 1mm volt. Igen, ez valóban nem egy eget rengető méret (bár ha azt nézzük, hogy a felnőtt emberi szem átmérője 23mm, akkor mégis) mégis a növekedési ütemből látszik, mit tud okozni egy látóidegtől 1mm-re lévő daganat 2 hét alatt.

A tavaszi műtétek hatására Zalán szeme romlott, de sokáig várt a professzor, hogy hátha korrigálódik a látás. Ez sajnos nem következett be és kicsit még tovább is romlott Zalán látása, így szemüveges lett.

Ősszel szinte megismétlődött a helyzet, bár most a bal szem orr felőli részének tetején képződtek új daganatok*, de mivel ismét ismét a legrosszabb típusúak voltak, megint nem lehetett kísérletezni a helyi kezelésekkel. Két műtétre is szükség volt ahhoz, hogy stabilizálódjon a helyzet, mivel a daganatokat csak a szemmel együtt lehetne eltávolítani, ezzel pedig Zalán megvakulna, hiszen a jobb szemével éleslátása nincs.
* 2019-ben, mikor elkezdték Svájcban kezelni Zalánt, a bal szem az orr felőli teljes részét betakarta az akkori daganat.

Az év végi vizsgálatok a daganat méretének csökkenését mutatták, így a hamarosan közeledő utunkra bizakodva indulunk. Reméljük, hogy 2022 lesz az az év, ami végre meghozza a nyugvó állapotot Zalán betegségébe! Természetesen tudjuk, hogy mivel a legrosszabb típusú a daganat hatalmas a kiújulás valószínűsége az utolsó daganataktivítástól számított 2 évig és ezért nem lehet ritkítani a kontrollokat sem. De egyszer eltelik ez is! Mi pedig addig is hiszünk a gyógyulásban!

2021 az összefogás éve volt! Köszönöm mindenkinek, aki kicsivel vagy naggyal, de jószándékkal és szeretettel segítette Zalánt a gyógyulásban. Ez az év nélkületek a szem elvesztését és a vakságot hozta volna Zalánnak. Helyette szerencsére egy örökmozgó, folyamatosan marhaságokon agyaló és imádnivaló kisfiú néz rám nap, mint nap! ❤️ Tudom, hogy hosszú még az út, de ha tovább  segítetek neki/nekünk, akkor ki fogunk tartani és Zalán meg fog gyógyulni!

Kérek mindenkit, hogy 2022-ben is támogassa Zalán gyógyulását, hiszen még nem gyűlt össze a 2022-es költségekhez szükséges összeg (pontos számot sajnos nem tudok mondani hol tart a gyűjtés)! Ha csak egy százassal vagy ezressel tudsz hozzájárulni Zalán gyógyulásához, kérlek ide utald az adományod:

Lépéselőnyben Zalán Egészségéért Alapítvány

OTP Bank

11737007-23725209

Külföldről indított utalások esetén:

IBAN: HU17 1173 7007 2372 5209 0000 0000

SWIFT(BIC): OTPVHUHB

PayPal: lepeselonyzalan@gmail.com

Adószám: 19235925-1-08

Mindenkinek sikeres, egészséges és boldogságos új évet kívánok! ❤️🍾🥂

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy × 1 =