2022.03.30.

2022.03.30.

Van, akiknek nagyon fáj a támogatás, amit Zalán kap, hogy meggyógyulhasson. Igen, neki nincs lehetőség otthon, bármennyire is állítják egyesek, mert ilyen típusú retinoblastomát még nem láttak otthon!
De hát jöjjenek a makacs tények.

Zalán támogatása mögött alapítvány áll. Bár az alapító tag Zalán édesapja, neki a törvény szavánál fogva semmi köze nem lehet az alapítvány vagyonát (tehát a pénzt) érintő kérdésekben, a számlákat nem kezelheti, nem rendelkezhet a bankszámla felett. Fotó:

Tehát az alapító joga kimerül az alapítvány létrehozásában és az ügyintézésben. No de ki az akkor aki kezelheti a számlákat, tehát hozzáfér a pénzhez. Erre is nagyon egyszerű a válasz. A kuratórium, vagy egyszemélyes kuratórium esetében (mint nálunk) a kurátor. Természetesen erre a személyre is külön jogok vonatkoznak. Többek között nem lehet rokon! Fotó:


Mivel a Lépéselőnyben Zalán Egészségéért Alapítvány egy kétfős alapítvány (alapító+kurátor), ebből következik, hogy a kurátor aki a pénzhez hozzáfér, aki a számlát kezeli és aki a beérkezett támogatások felhasználásáról dönthet. Mivel nekem, mint Zalán édesanyjának egy ferde betűm nincs az alapítványban (még alapító tagként sem!), a kuratóriumban pedig a törvény szavánál fogva nem is tölthetnék be semmi tisztséget, ezért értelemszerűen hiába is mennék be az alapítványi számlát kezelő OTP Bankhoz és hiába akarnék pénzt kivenni a számláról, maximum körberöhögnének! Ha ti bementek egy OTP Bankba, hogy az xyz számlájáról kértek mondjuk 20 ezer Ft-ot, hogy be tudjátok fizetni a villanyt, akkor kaptok? Ugye, hogy nem! Hát én se kapnék! Az alapítvány bankkártyája a kurátornál van, se nem nálam, se nem Zalán édesapjánál! Ezen kívül a kártya internetes vásárlásra NEM alkalmas!

Az, hogy mégis mire lehet költeni a beérkezett támogatásokat, az alapítványi cél rögzíti. Ezt is fotózom, mert úgyis lesz akinek ez se világos. Fotó:

Ennek és a törvény értelmében KIZÁRÓLAG a külföldi GYÓGYKEZELÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ szállást, utazást, étkezést és gyógyszereket tudjuk alapítványi támogatásból fedezni. Nem, sem az otthoni rezsit, sem az otthoni étkezést, sem az otthoni közlekedést, sem az otthoni SEMMIT nem fizet az alapítvány! A rezsit, a hiteltörlesztést, az étkezést, vitaminokat, stb. mind a fizetéseinkből álljuk!

Hogy mégis hogy zajlik egy-egy ilyen út? Bár úgyis tudom, hogy az okosok ezt IS megmagyarázzák, de mégis leírom.
Az alapítvány szállást foglal nekünk, a NAV által előre kiadott táblázat szerint megkapjuk a kalkulált benzinköltséget (jelenleg ez 481Ft/l, Ausztriában, Németországban illetve Svájcban ennek a kétszeresébe kerül jelenleg a benzin, tehát jócskán bele kell tennünk!) és a külföldön töltött napok száma alapján a törvény által meghatározott napidíjat. Ha menet közben gyógyszerre van szükség vagy bármi plusz kiadás van (ilyen még nem volt csak gyógyszer költség!), azt az alapítvány UTÓLAG, számla és kérvény ellenében fizeti ki. Hazaérkezéskor pedig el kell számolni a napidíjjal, ha maradt akkor visszautalni az alapítványi számlára. Ezt időről időre meg is teszem.

Hogy ezek után sem tetszik egyeseknek, hogy a 15 éves lányomnak van egy kis műkörme, azon már csak elnézően tudok mosolyogni. Főleg ha azt kapom mellé, hogy abból a pénzből fizethető lenne Zalán kezelése. Jázmin körme 3000Ft-ba kerül. Ami azt jelenti, hogy ha 2 hetente csináltat új körmöt magának, akkor 243 év alatt tenne annyit félre, hogy Zalán kezelését csak idén fizetni tudja. Arról persze ne is beszéljük, hogy szaktechnikumi tanulóként a saját ösztöndíjából fedezi az ilyen igényeit, illetve a ruházkodását.
Ahogy András cipője se tetszik egyeseknek, amit kerek 4 éve hord és bármi furcsa megdolgozott érte, ugyanis 16 éves kora óta minden nyáron dolgozott (kivéve tavaly, mert itt voltunk kinn). Most pedig mióta egyetemista, havi 90.000Ft diákhitelt kap, amiből még be is segít a vásárlásokba. De ha nem segítene, hanem ezt is mind-mind félretenné, akkor is 17,5 évbe telne, mire az idei kezelési költséget össze tudná gyűjteni az öccsének!

Gondolkodtok ti néha egyáltalán? Ja nem! Csak az irigység fröcsög belőletek! Kívánok, hogy kapjatok ti is ennyi támogatást, mind Zalán, de ugyanezen az áron. Talán akkor elgondolkodtok. Ja nem, mert nincs mivel!

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

8 − kettő =